Corona Günleri’nde Sipariş -1-

Efsun Gul
3 min readApr 26, 2020

Menüdeki Kahraman / Evden çıkma yasağını avantaja dönüştürmek

Teslimat! Son günlerde yeme-içme sektöründe en çok duyduğum başlık! Restoran, kafe gibi işletmeler « evde kalma » sürecinde cirolarının bir anda yere çakılmasını deneyimlediler. Aslına bakılırsa, bir çok sektörde durum benzer… İnsanların « o olmadan da yaşayabilirim » dediği tüm ürün ve servisler alıcısız kaldı. Bu durumun üstesinden gelmek amacıyla hep birlikte ürün ve servisleri, tüketicilerin ayağına götürebilmek için çalışmalar yapılıyor, yapıyoruz, yapıyorlar. Sağlığa ve kurallara uygun teslimat için çalışmalar sürerken diğer yandan azalan değil yok olan talebi yeniden oluşturmanın yollarını aradık. Başarılı olduk mu? Yavaş ama emin adımlarla ciroyu hareketlendiriyoruz ve aslında bu çalışmalar sayesinde geleceğe « yönetim anlamında » yatırım yapmış oluyoruz. Belki bu kadar hızlı değil ama önünde sonunda ayak uydurulması gereken bir mobilizasyon dönüşümü yaşanacaktı. Bu dönüşümü şu an çok hızlı gerçekleştirmek durumundayız.

« Can havli » denen durumda insanların neleri satın alabileceğini çok iyi öğrendik. Minisinden hiperine tüm marketler evden çıkma yasağının ilanından bir kaç saat öncesinde hiç olmadığı kadar kalabalıktı. Temkinli bir kitle ise, günler öncesinde evini, kilerini, odasını, mutfağını doldurmaya başladı… Öncelikle şunu ifade edeyim ve sizleri rahatlatayım : market çıkışında, kasadan hemen önce yüzünüzdeki «karmaşıklık» ifadesine sebep olan ve kendinize sorduğunuz «Herşeyi aldım di mi ?» sorusunun cevabı « Hayır ». Bu imkansız, herşeyi alamazsınız, sonsuz depolama yapamazsınız, yapmamalısınız da… Alma-satma döngüsü konu gıda olduğunda sürer; farklılaşır ama sürer… Nitekim böyle oluyor, yavaş yavaş rahatlamalar başlıyor…

İnsanlar satın aldıkları ürünleri bazen yüksek ısıya maruz bırakarak bazense sabunla yıkayarak kendi çapında hijyenik hale getiriyorlar. Peki ya ürünlerinde corona olmadığını iddia eden biri olsa ve bunu da olabildiğince iyi şekilde anlatabilse herşey çok daha kolay olmaz mı ?

Bakın Amazon’un kurucusunun ilk aksiyonu bir « depo ziyareti »ni kullanıcılara aktarmak üzere bir video hazırlatıp, yayınlatmaktı. Bu video her ne kadar tuhaf* görünse de amacına ilk yayınlandığı dönemde ulaştı. (*tuhaf çünkü sanki her sabah teftişe geliyormuş nidasıyla içeri giren Bezos’u karşısında gören Amazon çalışanlarından bazılarının şoku videoda çok net görülebiliyordu, yani bu videonun « amazon’da bir gün »den çok « vallahi temiziz » demek istediği barizdi.) Ya sonra ? Amazon, deposunda sabaha kadar hijyen kurallarına bağlı kalabilir ama o ürünler ülkeler arası dolaşıma girdiğinde, kontrol edilemeyecek üçüncü partiler devreye girer ve BOM ! Güvenliği garanti edilecek bir hizmet de kalmamış olur.

Bu bir avantaj! Hayır hayır bir değil iki avantaj ! Küçük ve orta ölçekli işletmeler için özellikle… Neden ?

1. Çap büyüdükçe kontrol zorlaşır ama çap küçükse hedef kitlenize bazı sözleri verebilirsiniz.

2. Rakiplerinizin sayısı şimdiye kadar hiç olmadığı kadar az. Hatta dünyanın en büyük restoran zincirleri, o zincirlerle kendilerine kilit vurmuş durumdalar. Kapalılar ama siz açıksınız ya da açılacaksınız.

Bir örnekle pekiştirelim durumu… Diyelim küçük bir restoranınız var, menünüzün favori ürünü hamburger değil ama hamburgerinize güveniyorsunuz. Harika zira bugünlerde sizin için bir fırsat doğdu.

En çok tüketilen ve tüketimi çoğunlukla ev dışında olan ürünler arasından herhangi biri konusunda iddialıysanız, o ürün yeni geleceğinizin yapıtaşı olabilir. O ürünü tutun ve bırakmayın çünkü o size sadece ciro artışında değil marka bilinirliğinde de destek sağlayacak. « Canım cookie istiyor » diyen bir vatandaşın cookie satın alabileceği tek yer siz olursanız, sizi asla unutmayacaktır.

Evden çıkma yasağı sürecini kanıksamaya başlayan insanlar, evde yemek yapma serüveninden çok daha hızlı sıkılıyor, sıkılacak. Evde kendilerine yemek yapacaklar, aynı yemekleri yapmaktan sıkılacaklar, bir noktadan sonra yemek kitapları da kar etmeyecek, değişikliği başkasının hazırladığı lezzetlerde arayacaklar. Tam o an, orada olmalısınız…

Menüdeki kahramanınızı seçin, sonrasında onun yolculuğunu çok hızlı şekilde planlamaya başlamalısınız. Bir sonraki yazımda bu planlamayı anlatacağım.

--

--

Efsun Gul

Storytelling and Content Consultant, Founder at FSAP, Producer